Saturday, April 26, 2014

Antara Penzina Sekarang Dan Mereka Yang Didakwa Berzina Pada Zaman Dulu
Pada zaman dahulu, manusia takut untuk menghampiri zina!

Dan ceritakanlah [kisah] Maryam di dalam Al Qur’an, yaitu ketika ia menjauhkan diri dari keluarganya ke suatu tempat di sebelah timur, (16) maka ia mengadakan tabir [yang melindunginya] dari mereka; lalu Kami mengutus roh Kami [3] kepadanya, maka ia menjelma di hadapannya [dalam bentuk] manusia yang sempurna. (17) Maryam berkata: "Sesungguhnya aku berlindung daripadamu kepada Tuhan Yang Maha Pemurah, jika kamu seorang yang bertakwa". (Surah Maryam; 18)

Lihat ayat 18 dari Surah Maryam. Maryam memohon perlindungan dari Allah SWT apabila muncul seorang lelaki di hadapannya.

Bagaimana kita sekarang? Adakah kita bertindak mengeluarkan perkataan yang sama seperti Maryam? Atau kita yang mengajak si lelaki untuk duduk berdua-duaan?


Betapa sucinya jiwa Maryam, bonda kepada Isa A.S.

Bagaimana pula perasaan Maryam apabila, baginda didapati hamil? Baginda merasa malu dan hina kerana mengandung tanpa mempunyai suami yang sah. Baginda sanggup menjauhi diri kerana takut dikatakan telah melakukan zina.

Maka Maryam mengandungnya, lalu ia menyisihkan diri dengan kandungannya itu ke tempat yang jauh. (Surah Maryam; 22)

Beliau menyisihkan diri kerana takut kepada masyarakat yang peka terhadap perbuatan yang terkutuk. Masyarakat yang begitu mencela perbuatan zina. Bagaimana masyarakat kita, adakah kita sensitif apabila melihat ‘couple’ yang duduk berdua-duaan menghampiri zina? Atau kita buat tidak kisah saja kerana ini bukan anak kita atau masyarakat memandang serong terhadap kita apabila mempedulikan mereka yang ingin memulakan adegan-adegan zina?

Tetapi tidak di zaman dulu. Masyarakat terlalu peka dan mempersoalkan kita dengan bermacam-macam pertanyaan. Mereka begitu endah!

Kaumnya berkata: "Hai Maryam, sesungguhnya kamu telah melakukan sesuatu yang amat mungkar. (27) Hai saudara perempuan Harun [1] ayahmu sekali-kali bukanlah seorang yang jahat dan ibumu sekali-kali bukanlah seorang pezina", (Maryam; 28)

Masyarakat yang penyayang yang ingin melihat hubungan antara lelaki dan perempuan berjalan secara baik tidak mungkin membiarkan manusia berdua-duaan dan seterusnya melakukan zina. Masyarakat yang sebegini yang kita idamkan. Kita mahu masyarakat berpandangan bahawa hubungan lelaki perempuan tanpa ikatan yang sah adalah salah di sisi budaya, apatah lagi di sisi agama!


Kita mahu masyarakat yang sedar dan prihatin. Kita tidak mahu masyarakat yang tidak ambil peduli. Lu lu punya pasal dan wa wa punya pasal! Ini satu pertimbangan yang kurang tepat dan salah di mata masyarakat timur!

Ayuh semua, marilah kita menjadi masyarakat seperti mereka di zaman Maryam. Yang mempedulikan mereka yang mengandung tanpa mempunyai suami yang sah. Masyarakat sebegini akan mententeramkan dunia…


No comments:

Post a Comment