Sunday, July 6, 2014

Perihal Membeli Dan Menjual Rumah...

Membeli dan menjual rumah adalah suatu bisnes yang amat menguntungkan. Saya pernah membaca buku 'Rich Dad and Poor Dad', penulisan Robert Kiyosaki yang menceritakan pengalaman beliau berkecimpung dalam bidang harta tanah. Beliau menjadi kaya raya hasil dari perniagaan harta tanah.

Saya yang mengajar di Fakulti Geoinformasi & Harta Tanah hanya mampu membeli 2 buah rumah dan sebidang tanah lot rumah dari bapa mertua. Rumah pertama yang saya beli ialah sekitar tahun 1998 bernilai RM157,930.00, sebuah rumah teres dua tingkat. Rumah kedua saya pula juga sebuah rumah teres 2 tingkat tetapi ia berkedudukan di hujung sebagai 'corner lot', oleh itu adalah sedikit kawasan lapang di sebelah rumah. Rumah ini saya beli pada tahun 2012 dengan harga RM442,000.

Tanah lot bangunan seluas 867 meter persegi pula saya beli dari bapa mertua dengan harga RM20,000 pada tahun 2010.

Rumah yang pertama telah saya jual pada Disember 2013 dan si pembeli telahpun membuat penambahbaikan dan menginap di sana. Cuma, saya masih belum mendapat bayaran dari Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) sampai sekarang.

Pada pandangan saya yang cetek ini, peguam memainkan peranan yang penting dalam mempercepatkan proses pembayaran wang pinjaman dan sebagainya. Nasihat saya kepada kawan-kawan yang ingin menjual rumah adalah supaya mendapatkan peguam dimana kamu berada. Jangan kita berada di Skudai tetapi menggunakan peguam di Batu Pahat. Jarak yang jauh akan mempengaruhi masa dan seterusnya akan menjadi lebih lama untuk kita mendapatkan wang kita.

Pengalaman kawan saya di fakulti yang telah membeli rumah mantan Naib Canselor UTM beberapa tahun yang lepas memaklumkan bahawa Prof Dato' Ir Dr Zaini Ujang telah mendapat wang dari BPP hanya dalam masa 3 bulan sahaja. Saya sudah hampir 7 bulan tetapi kelibat cekpun belum nampak. Kalau beza sebulan dua ok juga tetapi kalau dah lebih dari 'double' masa yang diambil, saya pasti mesti ada ketidakcekapan yang melampau dimana-mana.

Biasalah pihak peguam akan memberi seribu satu alasan, sistem 'down' la, pegawai cuti la, dan pelbagai lagi alasan. Sebab itu lawyer di Malaysia disinonimkan dengan 'lawyer buruk'!

Semoga kita dijauhkan dari tergolong ke dalam golongan mereka yang lalai, leka dan sia-sia. Amin!

Wednesday, July 2, 2014

Apabila Kita Inginkan Sesuatu Kenapa Ayah Tak Penuhi Kemahuan Kita?

Kita mempunyai banyak kemahuan atau keinginan berbanding dengan keperluan. Rata-rata kita rasa ingin memberontak apabila kemahuan kita tidak dipenuhi. Kenapa ayah tak beli itu untuk aku? Barang lain dia boleh beli untuk abang. Kenapa dia beli barang tu untuk adik? Kenapa itu dan kenapa ini?

Itulah yang selalu kita fikirkan. Kita selalu fikir ayah pilih kasih, selalu tidak adil kepada kita! Adik beradik yang lain selalu mendapat apa yang mereka kehendaki tetapi aku memang yang terakhir kalau dapat!


Kenapa ayah tak jual aje kereta atau rumah untuk memenuhi kehendak aku? Susah sangat ke? Nanti aku ganti baliklah bila aku bekerja nanti. Dengan anak sendiripun hendak berkira! Siapa suruh jadi bapa aku? Tengok tu bapa Syamim, apa yang Syamim nak tak pernah dibiarkan tanpa hasil! Ayah Syamim sayang pada Syamim. Ayah aku tidak sayang padaku!

Itulah tanggapan yang selalu kita canang kepada minda. Kali pertama canang, minda tolak mentah-mentah kerana minda masih rasional. Apabila kali kedua dan ketiga canang maka mindapun turut menerima. Memang ayah pilih kasih!!!

Dulu abang pernah guna 'handphone' sampai bil beratus-ratus. Adik juga pernah sampai beratus-ratus bil phone mereka. Tapi bila bil 'phone' aku yang beratus-ratus, apasal nak marah pulak? Abang dulupun marah sikit-sikit aje. Begitu juga dengan adik, abah marah sikit aje! Bila tang aku, marah bagai nak putus saudara...

Apa yang terjadi seolah-olah tiada pengajaran langsung yang boleh diambil. Abang buat silap, adik buat silap dan aku juga PERLU buat silap, baru adil!


Rilek la... Kan itu tanggungjawab abah menyediakan kemahuan kami?

Sikit-sikit tercuai tu biasa la... Mana ada manusia 'perfect'?

Kalau mereka boleh buat salah, akupun boleh buat salah. Biarlah setiap orang buat salah yang samapun, baru adil! Mana nak belajar dari kesilapan dari adik beradik yang lain? Biarlah kita lalui sendiri walaupun kesilapan yang sama! Yang penting abah jangan marah!

Setiap perbelanjaan yang ayah buat ialah melihat kepada 'priority' ataupun kita kata kepentingan. Yang penting dan memerlukan masa yang cepat akan didahulukan. Yang penting tetapi boleh ditangguhkan 'will be next'. Seterusnya, yang kurang penting tetapi perlu disegerakan dan akhir sekali ialah yang kurang penting dan boleh dilewatkan.

Ayah juga melihat kepada perangai anak yang memiliki barangan yang diinginkan itu. Sekiranya anak kurang cakna dengan apa yang telah dimiliki atau dengan lain perkataan, tidak berapa kisah tentang barangan tersebut maka ayah akan fikir 10 kali untuk membeli barangan lain pula.

Sungguhpun ayah datang dari keluarga yang susah dan tidak mendapat apa-apa kemudahan dari orang tuanya, dia tidak sanggup melihat anaknya melalui apa yang dia lalui.

Kalau boleh, segalanya ingin diberikan kepada anak-anaknya supaya anak-anaknya tidak susah. Tapi aku percaya kepada kata-kata 'Easy come, easy go!'

Manusia jarang dapat menghargai sesuatu apabila dia mendapatkannya dengan mudah!

Tuesday, July 1, 2014

Beza Berpuasa Semasa Kita Sebagai Anak Dan Kita Sebagai Bapa...

Kalau kita merenung kembali 40 tahun yang lalu, kita dapat merasakan betapa seronoknya waktu itu.

Aku pada masa itu baru berusia 10 tahun. Seronok ke SRJK(I) Kg. Laut waktu tengahari. Pagi mengaji al-quran dengan nenek, yang dikenali sebagai Mak Teh oleh orang-orang kampung. Mak Teh memang hebat mengajar al-quran, apabila muridnya salah membaca mana-mana ayat, dia akan menegurnya walau dari jauh di dapur.

Mak Teh atau nama sebenarnya ialah Hajjah Che Esah Binti Awang Latiff adalah ibu kepada ibuku, Hajjah Che Zainab Binti Haji Che Hussin.

Selesai mengaji, kami akan bermain 'toll jail'. Permainan ini agak mudah yang mana kita dibahagikan kepada 2 kumpulan. Ahli bagi setiap kumpulan dipilih supaya ia nampak 'fair' dari segi kekuatan fizikal. Pada satu-satu masa, satu kumpulan akan berlari manakala kumpulan yang satu lagi akan mengejar.

Jika dapat ditangkap maka si mangsa tadi akan dimasukkan ke dalam penjara (jail) yang digaris bulatan di atas tanah. Rakan-rakan yang belum ditangkap boleh pada bila-bila masa datang untuk 'rescue' si mangsa dalam penjara dengan hanya menyentuh tangan. Dengan demikian, si mangsa bebas semula!

Kumpulan berlari akan kalah apabila semua ahlinya berada dalam penjara. Kini kumpulan yang mengejar pula akan melarikan diri dan kumpulan kalah tadi pula akan mengejar.

Alangkah seronoknya pada masa itu. Badan sihat berpeluh kerana berlari. Selepas itu, pergi mandi bersiap untuk ke sekolah pula. Untuk ke sekolah berjalan kaki pula melalui jalan keretapi sejauh 3 km.

Banyak lagi permainan kami semasa kecil. Antaranya ialah gelap cerah, dechok, dan sebagainya. Anak-anak sekarang tak tahu mainan seperti itu...

Berpuasa 4o tahun yang lalu pada aku adalah satu perkara yang wajib dilakukan oleh mereka yang mampu. Kalau dah masuk Darjah 1 dan kalau tidak berpuasa lagi maka ia amat memalukan.


Ingatan yang ada padaku, kita berpuasa pada masa itu ialah supaya kita dapat berbuka bersama mereka yang berpuasa! Kalau tidak berpuasa jangan diharap untuk merasai berbuka bersama keluarga.

Juadah berbuka di kampung sangat istimewa. Kalau kita menghantar 5 piring kuih muih kepada jiran dan taulan maka kita akan mendapat balik 5 piring kuih muih yang berlainan pula. Jadi, dari satu kuih yang kita buat, sekarang dah jadi 6 jenis kuih muih.

Aku juga pernah ke pasar Kg. Laut hanya untuk mendapatkan buah kemunting di bulan puasa. Beli dua, tiga puluh sen dah cukup. Di bulan puasa, selera kita beraneka ragam. Kadang-kadang pernah juga mengayuh basikal ke Chabang Empat Tok Mek Ngah untuk mendapatkan air tuak. Dalam bahasa yang sedap didengar air tuak dipanggil sebagai air nira.


Aku di masa dulu juga tidak pernah bersahur tanpa nasi! Makan semasa sahur sama aje dengan makan semasa berbuka. Semua 'heavy'. Tapi sejak aku berkahwin, makan sahur padaku hanya sekadar semangkuk 'cereal' dan segelas air. Kalau tidak ada 'cornflakes', maka sahurku hanya dengan beberapa biji kurma dan satu atau dua gelas air.

Tradisi 40 tahun dulu bersahur bersama ayah ibu dengan nasi, sudah aku tidak amalkan lagi bersama dengan anak-anakku. Kecuali apabila kami bersahur di rumah mertuaku maka kami akan makan nasi seperti biasa.

Dulu semasa berpuasa, aku tak kisahpun samaada aku menunaikan solat tarawih atau tidak tetapi agenda selepas tarawih itu penting bagiku, iaitu memakan juadah moreh!

Pelbagai juadah disediakan semasa moreh, ada roti jala, nasi arab, mee bandung, mee rebus, rojak dan sebagainya. Main mercun juga satu lagi perkara biasa!

Kini aku sudah tua. Apabila berpuasa di bulan Ramadhan, aku tidak lagi 'highlight'kan tentang juadah berbuka kepada anak-anak. Tetapi kita jelaskan tentang betapa besarnya ganjaran mengajak atau memberi orang lain berbuka puasa, banyakkan sedekah dan infaq, banyakkan membaca al-quran, solat sunat tarawih, solat sunat tahajud dan pelbagai lagi.

Kita pentingkan beramal di bulan Ramadhan al-Mubarak dari berpesta makanan.

Dulu ada kita kisah bahawa membuat amalan sunat di bulan Ramadhan dan Allah ganjarkan sebanyak pahala wajib. Kita juga tak peduli tentang membuat amalan fardhu akan diganjari Allah sebanyak 70 kali lipat.

Dulu lain sekarang lain.

Wednesday, June 25, 2014

Berkaitan TNB & SAJ...

Di sini ingin saya perturunkan beberapa pedoman kepada rakan-rakan supaya tidak rugi apabila bermuamalat dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Syarikat Air Johor (SAJ) atau syarikat-syarikat yang seumpamanya.

Saya telah menjual sebuah rumah kepada seorang pembeli yang mana rumah itu dibiarkan kosong sementara pembeli tersebut mendapat kelulusan pinjaman perumahan daripada pihak kerajaan.

Kita hendak sewakanpun susah kerana kita tidak tahu berapa lama 'loan' tersebut akan lulus. Kalau proses pinjaman cepat lulus nanti kita kena halau pula penyewa! Nak tak nak, rumah itu dibiarkan kosong walaupun bertalu-talu, orang bertanya untuk menyewa.

Itu bukan apa yang saya ingin tuan-tuan pelajari. Yang ingin saya ajar kepada tuan-tuan ialah berkaitan memberhentikan perkhidmatan elektrik dan air sebaik tuan-tuan tidak lagi menggunakan rumah tersebut.

Yang jahatnya ialah SAJ. Setiap kali dia datang baca meter, dia akan caj RM5 walaupun tiada penggunaan air yang dibuat. Selagi kita tidak pergi ke SAJ untuk memaklumkan supaya memotong perkhidmatan, selagi itulah dia akan caj RM5 setiap bulan.

Saya tidak melakukan apa-apa selama 6 bulan kerana tidak tahu apa nak buat dan bil tertunggak dikira sebanyak RM30, iaitu RM5 sebulan. Akhirnya, ada seorang manusia menasihatkan supaya saya pergi memaklumkan kepada SAJ bahawa saya ingin perkhidmatannya dipotong.

Pun begitu, setelah saya memaklumkan supaya perkhidmatan air dipotong, 2 hari kemudian SAJ datang lagi untuk membaca meter dan saya dicaj lagi RM5 (mungkin untuk mempastikan tiada penggunaan air sebelum perkhidmatannya diberhentikan. Kita juga dicaj RM35 untuk urusan pemotongan.

Akhirnya, deposit yang dibayar belasan tahun dulu sebanyak RM90, hanya RM20 dikembalikan kepada kita.

TNB agak baik sikit kerana dia tidak akan caj kita jika tiada penggunaan elektrik. Walaupun saya tidak membuat apa-apa selama 6 bulan, tiada caj yang dikenakan.

Cumanya, setelah saya memaklumkan kepada TNB untuk memotong perkhidmatan, sebulan kemudian saya mendapat balik deposit sebanyak RM279.80 yang dikreditkan ke dalam akaun bank saya walaupun deposit yang dibayar belasan tahun dahulu ialah RM280.

Pengajaran yang boleh diambil ialah;

i) Apabila berurusan dengan SAJ, terus maklumkan pemotongan perkhidmatan apabila kita tidak lagi menginap di situ. Kalau tidak, wang deposit kita akan berkurangan. Saja-saja dia caj kita RM5 sebulan ikut suka dia saja. Ingatlah wahai SAJ, orang tidak halal pengambilan wang secara begini...

ii) TNB sepatutnya membayar balik jumlah deposit secara penuh, iaitu kalau RM280 maka bayaran balik juga mesti RM280, kalau tidak lebihpun. Siapa yang akan halalkan, walaupun 20sen?

iii) TNB telah menaikkan deposit dari RM280 (untuk rumah teres 2 tingkat) kepada RM500.

iv) Syarikat telefon AT&T dan kebanyakan syarikat utiliti yang lain di Amerika Syarikat membayar balik deposit kepada pengguna bersama keuntungan apabila seseorang itu menamatkan perkhidmatan. Syarikat GLC kita, bukan nak bayar keuntungan tetapi kalau boleh ingin dikurangkan lagi deposit tersebut walaupun mereka telah menyimpannya selama puluhan tahun.

Oleh itu, wahai pembesar-pembesar SAJ dan TNB!,

Takutlah kamu kepada Allah! Kami tidak akan halalkan cara pengambilan wang secara paksa begitu! InsyaAllah, akan kami tuntut bahagian kami di yaumul mahsyar nanti...

Monday, June 16, 2014

Menjadi Pengajaran Kehidupan...

Hari ini aku ke bank CIMB dalam UTM. Tujuannya ialah untuk memasukkan wang tunai ke dalam akaun menerusi mesin.

Mesin ATM ada lebih kurang 5 biji, mesin untuk memasukkan cek ada 2 biji dan mesin untuk memasukkan duit 'cash' ada sebiji di perkarangan bank di Student Union Building (SUB).


Aku adalah orang yang ketiga beratur untuk memasukkan duit tunai. Seorang perempuan yang di depan menoleh ke belakang dan memberitahu orang lelaki yang berada di depanku bahawa mesin tidak menerima duit.

Lelaki tersebut pula mencuba tetapi juga tidak dapat memasukkan wang ke dalam mesin.

Sekarang tiba giliran aku pula untuk mencuba... Aku memasukkan kad bank dan menekan butang untuk membuat deposit tunai ke dalam akaun.

Mesinpun ternganga. Aku memasukkan 7 keping duit RM50. Aku menekan butang untuk meneruskan proses. Kemudian terpapar di skrin menyatakan 'processing'. Tiba-tiba mesin 'hang'! Dan akhir sekali mesin mengeluarkan resit kertas mengatakan transaksi tidak berjaya tanpa mengeluarkan kembali duit yang aku telah deposit.

Akupun masuk ke dalam bank dan memaklumkan kepada staf bahawa mesin deposit tidak berfungsi dan duit aku tidak dikembalikan.

Aku diarah untuk berurusan dengan bahagian urusan pelanggan di depan. Staf meminta aku mengisi borang dan mengambil kad bank dan kad pengenalanku sebagai pengenalan diri.

Kemudian staf tersebut memaklumkan bahawa duit aku akan dikreditkan ke dalam akaun aku dalam masa 14 hari!

Mesin tu dalam kawasan bank. Dia boleh buka bila-bila masa aje mesin tersebut untuk 'rectify' tetapi kenapa 14 hari? Mungkin SOP bank. Ini yang aku cuak berurusan dengan bank di Malaysia. Bank di luar negara, seperti di UK atau USA, aku pasti dan-dan tu dia akan 'settle'kan.

Oleh itu, pengajaran atau iktibar atau ibrah yang boleh diambil dari peristiwa ini ialah kita perlu percaya kepada mereka yang telah mencuba di depan kita. Kalau 2 orang yang telah cuba memasukkan wang tunai ke dalam mesin tetapi tidak berjaya maka kita tidak payahlah mencubanya lagi.


Kedua, kepada pihak bank yang berkenaan seharusnya lebih sensitif kepada citarasa pelanggan. Kalaulah mesin deposit tersebut terletak di stesen minyak ke atau mana-mana kawasan yang jauh dari bank maka munasabahlah mengambil masa 14 hari, yakni 7 hari perjalanan pergi dan 7 hari perjalanan balik (Wow, jauh gila tempat ni).

Ketiga, wajib kira dulu wang yang ingin dimasukkan. Aku selalunya tidak mengira duit yang ingin dimasukkan tetapi mengharapkan mesin tersebut mengiranya sendiri.

Hari ini kalaulah aku tidak mengira dulu berapa banyak wang yang ingin dimasukkan maka pasti terkial-kial untuk mengisi borang komplain tersebut untuk menyatakan nilai duit yang telah didepositkan.

Allah menjadikan aku teringat betapa pentingnya mengira duit sebelum ia dimasukkan ke dalam mesin. Yang mesin juga turut mengira, itu adalah 'secondary'...

Thursday, June 12, 2014

Doa Menhindari Dari Bebanan Hutang

Allahumma inni a'uzubika minal hammi wal hazan, Waa'uzubika minal 'agzi wal kasal, Waa'uzubika minal jubni wal bukhl, Waa'uzubika min ghalabatiddaini waqahrir rijal.

Ya Allah, sesungguhnya aku mohon perlindunganMu dari keresahan dan kesedihan. Aku mohon perlindunganMu dari kelemahan dan kemalasan. Aku mohon perlindunganMu dari sifat pengecut dan kebakhilan. Aku mohon perlindunganMu dari tertimpa hutang piutang dan penindasan manusia.

"Daripada Abu Sa'ied al-Khudri RA berkata: Pada suatu hari Rasulullah SAW telah masuk ke dalam masjid tiba-tiba baginda terserempak dengan seorang lelaki Ansar yang dikenali sebagai Abu Umamah lalu bagindapun berkata: Wahai Abu Umamah, mengapa aku lihat kamu duduk dalam masjid sedangkan (sekarang) bukan waktu solat? Beliau menjawab: Wahai Rasulullah, aku sedang menghadapi masalah dan dibebani dengan hutang. Baginda SAW bersabda: Mahukah kamu jika aku ajarkan sesuatu ucapan jika kamu baca nescaya Allah akan hilangkan masalah kamu dan menyelesaikan hutang-hutang kamu? Abu Umamah menjawab: Bahkan wahai Rasulullah. Baginda SAW berkata lagi: Bacalah doa ini setiap pagi dan petang. Akupun mengamalkannya lalu Allah telah menghilangkan masalahku dan menyelesaikan hutangku."
Hadis riwayat Ibnu Hibban di dalam kitab sahihnya.

Wednesday, June 11, 2014

Doa Perlindungan Dari Kejahatan Makhluk

A'uzu bikalima tillahit taammaati min syarrima khalaq

Aku mohon perlindungan dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna dari kejahatan makhluk yang Dia ciptakan.


"Daripada Abu Hurairah RA bahawa Nabi SAW telah bersabda yang bermaksud: Barangsiapa yang membaca doa di atas setiap petang sebanyak 3 kali, maka dia akan selamat dari sebarang bisa atau sengatan semua (makhluk) yang beracun."

Hadis riwayat Ibnu Hibban di dalam kitab sahihnya.