Monday, December 15, 2014

Kenapa Kita Tidak Maju?

Suatu persoalan yang sering ditanya. Suatu waktu dulu, ekonomi kita setaraf  atau kalau tidakpun 'neck to neck' dengan negara Korea Selatan, Taiwan, Hong Kong dan sebagainya. Begitu juga dalam sukan, Pesta Bola Merdeka, kita sering memasuki 'final' dengan Korea Selatan. Tetapi sekarang Jepun dan Korea Selatan sudah memasuki Piala Dunia dan kita masih terkial-kial untuk bergelar juara Asia Tenggara.


Pada hemat saya, masalah kita yang utama ialah kita tidak boleh ditegur! Tegur menegur masih bukan menjadi budaya kita.

Kita seringkali menyalah anggap orang yang menegur kita. "Dia ni mesti nak jatuhkan aku." "Dia ni mesti dengki atau 'jealous' dengan aku." Pada hal, si penegur hanya ingin menambahbaik sistem yang ada sekarang demi kebaikan kita bersama.

'Of course' cara menegur mesti sopan dan tidak menjatuhkan air muka. 'One to one and face to face'. Kalau boleh bahasa yang digunakan mesti berlapik, ibarat kata pepatah seperti menarik rambut dari tepung, rambut jangan putus dan tepung jangan berselerak!

Adap dan tatasusila mesti ada. Orang muda ingin menegur orang tua atau si anak ingin menegur ibubapa mestilah pandai berbahasa.

Dalam al-Quran sendiri kita disuruh berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran (Surah al-Asr). Islam itu sendiri dikatakan ad-din nun nasihah. Nasihat menasihat sesama manusia yang sifat semulajadinya sentiasa lupa ditekankan supaya kita sentiasa berada di landasan yang benar.

Apabila kita tidak boleh ditegur maka budaya ampu mengampu akan bermaharajalela.

'Why should we head on with him (the boss)?' Dan ada juga yang berkata, 'If you can't influence or defeat them, then join them.'

Pada saya, kalau kita tidak boleh bersama mereka, elok jauhkan aje dari mereka. Masakan kita nak 'join them' dalam perkara-perkara yang tidak baik, apatah lagi perkara-perkara yang bertentangan dengan Islam yang kita anuti.


Setiap perkara mesti ada tahap limitasi. Setakat mana kita boleh menerima, menanggung dan bersama dalam sesuatu perkara. Kalau ia telah menyalahi peraturan, adab-adab dan norma kehidupan manusia maka sudah pasti kita akan meninggalkannya.

Suatu perkara lagi yang saya tidak dapat menerima ialah kita hanya berdiam diri apabila kita berada bersama dalam sesebuah organisasi dan tidak membuat teguran atau pembetulan tetapi apabila kita sudah keluar maka banyak pula teguran yang dibuat. Kenapa begitu?

Adakah mereka tidak dapat menerima teguran atau kita saja mendiamkan diri untuk menjadi 'yes man' supaya periuk nasi tidak terjejas? Inilah dikatakan manusia yang hipokrit.

Islam mengajar kita tentang tatacara memperbaiki sesuatu apabila ia menyalahi Islam. Hadis Nabi (SAW) yang maksudnya, "Apabila kita melihat sesuatu kemungkaran maka hendaklah kita ubah dengan tangan (maksudnya kuasa yang ada pada kita), jika kita tidak mampu maka ubahlah dengan perkataan dan sekiranya kita masih tidak mampu maka tegurlah dalam hati (sekurang-kurangnya dalam hati kita menolak perlakuan yang tidak baik itu) dan itu adalah selemah-lemah iman."


Seseorang ketua yang baik, sepatutnya tidak merasa terkilan terhadap teguran yang diterima malah menganggap mereka yang menegur tersebut adalah pembantu or penolong yang mengeluarkan dirinya dari api neraka. Kita selalu mendengar sirah bagaimana Saidina Omar al-Khattab memesan kepada rakyatnya supaya membetulkan dirinya sepanjang pemerintahan beliau.

Akhir kata, marilah kita memupuk kembali semangat atau suasana pesan memesan ini supaya kita menjadi insan yang lebih baik dan sudah pasti cara atau metodologinya mestilah bersesuaian.

No comments:

Post a Comment