Wednesday, December 10, 2014

Ibubapa Tidak Dapat Ajar Semuanya...

Sayang dan kasih kedua orang tua kepada anak-anak tidak dapat dinafikan lagi. Bagi ibubapa, kalau boleh ingin diajari satu per satu tentang kehidupan supaya apabila anak-anak mereka membesar, mereka tidak akan ditipu, dianiaya, dizalimi dan sebagainya.

Tetapi amat susah dan tidak mungkin untuk kedua ibubapa mengekori setiap pergerakan anak-anak. Oleh itu, anak-anak rata-ratanya akan belajar sendiri tentang kehidupan. Ada yang dipelajari dari kawan, ada yang diikuti hasil perbuatan kedua orang tuanya, ada yang dipelajari dari saudara mara dan sebagainya.


Sesetengah anak yang 'curious', dia akan balik bertanya kepada orang tuanya tentang pengalaman yang dilalui pada hari ini. Anak-anak ini akan mendapatkan satu 'answer script' dari orang tuanya supaya apabila berlaku peristiwa yang sama maka dia sudah ada 'marking system' untuk menjawabnya.

Tetapi sesetengah anak-anak, dia cuba menghadamkan sendiri peristiwa yang berlaku tadi. Apabila ini berlaku, anak-anak itu sendiri yang akan menilai baik buruk sesuatu tindakan. Dia sendiri juga yang akan menilai samaada peristiwa yang dilaluinya boleh diaplikasikan kepada orang lain pula.

Apa yang teramat penting bagi seseorang individu untuk menilai sesuatu perbuatan sebelum membuat tindakan ialah dengan meletakkan Allah dan Rasulullah sebagai neraca.


Mizan ini cukup jelas untuk mencorak tindakan kita.

Kita pula sudah lama berikrar untuk hidup berpaksikan Al-Quran dan as-sunah Rasulullah. Sejak dalam perut ibu lagi.

Sekiranya, anak kita sentiasa mendapat hidayah dan diberikan kefahaman yang mendalam tentang Islam maka kita tidak perlu risau apa tindakan yang akan mereka ambil apabila mereka menghadapi sesuatu rintangan atau musibah.

Apa yang kita takut ialah tindakan yang diambil berdasarkan cerita-cerita sensasi masa kini. Ramai orang barat dan juga orang timur (Jepun, Korea, Taiwan) yang mencabut nyawa sendiri sebagai salah satu opsyen untuk keluar dari kemelut masalah. Janganlah anak-anak kita pula mengikuti jejak langkah mereka.

Na'uzubillahu min zaalik.

No comments:

Post a Comment