Friday, May 6, 2011

Perihal Membaca 10 Ayat dari Surah Al-Baqarah...


Saya apabila masuk ke rumah baru, akan dihabiskan bacaan satu surah al-Baqarah samaada secara bersendirian atau berkongsi 2-3 muka surat seorang dengan anak-anak dan isteri. Tujuannya ialah untuk menghalau jin dan syaitan yang menghuni rumah itu sebelum ini.

Diriwayatkan oleh ad-Darimi, al-Baihaqi di dalam asy Sy'ab daripada Ibnu Mas'ud RA berkata: "Barangsiapa membaca sepuluh ayat daripada surah al-Baqarah pada waktu pagi, maka dia tidak akan dihampiri oleh syaitan sehinggalah waktu petang. Dan barangsiapa membacanya pada waktu petang, maka dia tidak akan dihampiri syaitan sehinggalah waktu pagi, (malah) dia tidak akan melihat sesuatupun yang membuatkannya benci samaada kepada keluarganya dan juga hartanya."

Diriwayatkan oleh at-Tobrani di dalam 'al-Kabir' dan juga al-Hakim, daripada Ibnu Mas'ud RA bahawa Nabi SAW telah bersabda yang bermaksud: "Barangsiapa membaca sepuluh ayat iaitu empat ayat dari permulaan al-Baqarah, diikuti dengan ayat al-Kursi dan dua ayat selepasnya disambung lagi dengan dua ayat terakhir surah al-Baqarah, maka rumah tersebut tidak akan dimasuki oleh syaitan sehinggalah ke waktu pagi."

Di dalam al-Ma'thurat, terdapat ke semua ayat-ayat yang dinyatakan di dalam hadis di atas. Oleh itu, bacalah al-Ma'thurat... Dan mudah-mudahan kita semua dilindungi dari syaitan yang direjam.

No comments:

Post a Comment