Wednesday, August 20, 2014

Minta Komisen Dari Syarikat Jualan Kereta...

Memang setiap syarikat penjual kereta menyediakan komisen bagi mereka yang membawa bakal pembeli kereta. Jika kita menjadi 'introducer', jangan kita tidak 'claim' dari syarikat penjual kereta, rugi....!

Tetapi cara kita mesti betul. Pertama, kita mesti bawa bakal pembeli tersebut. Apa maksud bawa? Maksud bawa ialah kita bawa dengan kenderaan kita. Dengan kata lain, kita telah menggunakan minyak dan lain-lain kos 'wear and tear' kenderaan kita. Bukannya kita dibawa oleh si pembeli!


Janganlah pula kita naik kereta bakal pembeli kereta baru tersebut ke syarikat jualan kereta. Alih-alih kita minta komisen, dapat duit RM300, satu sen harampun kita tidak beri kepada pembeli kereta baru.

Sepatutnya, kita kena fikir, aku ke sana naik kereta dia. Aku tak buat apapun. Hanya duduk sebelah dia aje. Dapat duit melayang ke riba tanpa ada 'investment'. Maksud 'investment' ialah kita kena keluar sedikit modal, baru dapat untung.

Bila nak pungut duit dari syarikat penjual kereta, kita datang pula dengan kawan. Dan kawan tu pun dapat 'share' duit atas angin!

Setidak-tidaknya, bila keluar minum bersama keluarlah sedikit duit untuk belanja. Ini tidak, rasa sayang dan kedekut mula timbul. Ya Allah, jauhilah daku dari bersifat sedemikian.

Kita berkawan... Maka kawan kita akan terasa betapa kita menggunakan kawan untuk kepentingan kita. Adakah nilai persahabatan kita hanya ada pada RM100, RM200 atau RM300? Sudah tentu tidak!

Kedua, adakah kita sebagai 'introducer' berperanan dengan meminta berbagai 'free gift' dari 'salesman' syarikat penjual kereta berkenaan kepada kawan kita?


Kalau setakat teman seperti tunggul kayu aje, baik tak payah!

Kita akan dinilai oleh kawan kita. Adakah kita boleh dijadikan rakan atau hanya kawan biasa? Kalau setakat kawan biasa, maka janganlah kita mengharapkan perkara-perkara luar biasa akan berlaku sepanjang persahabatan ini...

Sebab itu orang berkata, "Untuk mencari kawan adalah mudah tetapi untuk mencari rakan agak susah!"

Saya mempunyai agak ramai rakan. Antaranya, ada seorang yang mempelawa saya untuk menggunakan keretanya semasa Hari Raya tempohari.

Rakan seperti ini, kita amat menjaga hatinya. Tidak mudah untuk kita mendapat rakan seperti ini dan kadang-kadang ia lebih rapat dengan kita berbanding ahli keluarga sendiri.

No comments:

Post a Comment