Wednesday, January 13, 2010

Apa Yang KIta Cari Dalam Sebuah Kehidupan..."Wan, I minta maaf kalau kita tak jumpa lagi selepas ini", sapa seorang rakan sepejabatku sekejap tadi.

"Well, UTM lepaskan you? How much do you have to pay?", tanyaku pula.

"RM504,000", balasnya.

"Wow, that's more than half a million!", ujarku.

"Tengoklah, kan kita boleh buat rayuan dan bayar sikit-sikit", sambungnya lagi.

Rakan sepejabatku sudah lama bertahan. Suami di UK, anak di Melaka, dan dia pula keseorangan di Skudai. Akhirnya, membuat keputusan untuk berhenti kerja dan kembali ke pangkuan suami, warga British di UK!

Aku juga sedang membaca sebuah buku bertajuk "A Walk Through Life", karya Norma Kassim. Beliau menceritakan kisah hidup beliau...Norma telah melanjutkan pelajaran ke Bath, UK, selepas menamatkan persekolahan menengahnya di Sultanah Asma Secondary School. Semasa di UK, beliau berkahwin dan berhenti belajar untuk menjadi surirumah sepenuh masa. Beliau aktif berdakwah selama 6 tahun di UK dan sekembalinya ke Malaysia.Beliau kemudiannya bercerai dan mengakhiri perkahwinannya selama 13 tahun. Beliau mula bekerja dan membina kerjayanya. Disamping bekerja, beliau membuat Diploma in Business Management. Seterusnya, memperolehi MBA dari University of Leicester.Beliau bergiat di dalam Persatuan Ibu Tunggal, menjadi Pengerusinya buat beberapa waktu, dan sekarang memegang jawatan Bendahari. Sekarang ini, beliau meneruskan pengajian di peringkat PhD dalam bidang Tamadun Islam di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) secara separuh masa.

Dua senario yang berbeza, kes yang pertama meninggalkan kerjaya untuk bersama keluarga, manakala kes kedua pula, 'meninggalkan atau ditinggalkan' keluarga untuk mengejar kerjayanya...

Aku ingin menambah satu lagi kes.

Semalam, isteriku menyuarakan pandangan untuk kembali bekerja di SRIH setelah berhenti lebih setahun. "Kan awak kata penat kerja?... Pergi sekolah pukul 7am dan balik 7pm...", soalku.

"Kesian kat sekolah, ramai guru yang berhenti dan guru-guru gantipun bukannya boleh bertahan lama. Komitmenpun tidak seperti kita!", ujarnya lagi. Aku terus diam...

Setiap individu mempunyai matlamat atau sasaran hidupnya masing-masing. Sasaran kita tidak semestinya sama. Kadang-kadang, kita fikir itu terbaik untuknya tetapi dia pula berfikir sebaliknya...Apapun bagiku, niat yang paling utama! Kitapun tahu bahawa Allah berfirman, "Tidak aku jadikan jin dan manusia adalah untuk beribadah kepadaKu..." Selagi kita berkerja dan berniat untuk mencari keredhaan Allah, maka teruskanlah... mudah-mudahan ada amal yang kita lakukan di sisiNya.

No comments:

Post a Comment