Monday, December 27, 2010

Kanak-Kanak Berdakwah Kepada Bukan Islam...


"Auntie nak masuk syurga tak?", tanya Qanitah kepada jiran sebelah rumahku. Qanitah, berumur 9 tahun, anak jiran sebelah rumahku di sebelah kanan manakala 'auntie' adalah jiran di sebelah kiri rumahku.

"Kalau auntie masuk syurga, apa aje auntie nak, akan dapat", sambung Qanitah lagi. Sebenarnya Qanitah, Rasyid, dan Sakinah bertiga bergerak dalam satu pasukan untuk mengajak makcik Cina, berumur lebih kurang 40 tahun kepada agama Tauhid.

Rasyid juga berumur 9 tahun dan Sakinah berumur 8 tahun.

"Tak pa lah, tak pa lah, auntie tak suka sembahyang kepada Tuhan yang tak nampak", balas auntie kepada anak-anak.

Sambil menunjukkan kepada tokong, auntie berkata, "Tuhan auntie tu bagi auntie sihat!".

"Macamana tokong yang orang buat boleh jadi Tuhan?", tanya Rasyid pula. "Tak pa lah, tak pa lah, tak baik cakap macam tu", balas auntie. Auntie mengalah dan mungkin tak ingin berbahas dengan anak-anak.

Sebenarnya, aku mendapat cerita ini dari Rasyid malam tadi. "Abah, abah... petang tadi, Qanitah, Rasyid, dan Sakinah tanya makcik Cina sebelah rumah kita bla... bla.....".

Pukul 8 pagi tadi, sebelum datang pejabat, Qanitah yang bertandang di rumahku pula menceritakan peristiwa yang mereka lalui. "Pakcik, semalam kita tanya makcik Cina sebelah rumah bla... bla....".

Kanak-kanak tak pandai menipu. Kanak-kanak juga tak fikir panjang.

Kita yang berfikir terlampau panjang pernah tak mengajak jiran kepada Islam? Nanti jiran terasa hati, nanti jiran tak tegur kita, nanti jiran itu dan ini... Seribu satu macam sebab yang menghalang kita dari mengajak mereka yang belum Islam kepada Islam.

Tetapi hakikatnya, itulah yang wajib kita buat. Rasulullah (SAW) mengajak manusia kepada Islam tanpa segan silu. Ada masa baginda kena herdik, ada masa baginda kena maki, dan ada masa baginda kena baling batu...

Baginda hanya inginkan umatnya menerima risalah tauhid. Beriman kepada Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah. Membawa keluar umatnya dari kegelapan jahiliyyah kepada cahaya kebenaran.

Pagi tadi, sedang aku membuka pagar untuk ke Masjid Sultan Ismail bersama Rasyid, suami jiran melaungkan 'morning' kepada ku. Suami 'auntie' bekerja di Singapura dan pukul 5.40 pagi sudah bergerak dengan motosikal untuk ke tempat kerja.

Aku rasa mungkin siisterinya menceritakan peristiwa tersebut kepadanya...

No comments:

Post a Comment