Wednesday, October 10, 2012

Qurban Anjuran FGHT

Fakulti Geoinformasi dan Harta Tanah (FGHT), UTM, buat julung-julung kalinya akan melaksanakan ibadah qurban di perkarangan FGHT. Program ibadah qurban ini adalah anjuran Badan Keluarga FGHT.

Pihak AJK BKFGHT telah menetapkan tarikh 29 Oktober iaitu hari Isnin bagi tujuan yang murni ini. 29 Oktober merupakan hari tasyrik terakhir (13 Zulhijjah) bagi individu muslim menunaikan ibadah qurban.


Pada hari tersebut, 2 ekor lembu akan disembelihkan. Daging dan tulang akan dimasak secara gotong royong oleh semua staf dan pelajar FGHT. Selesai memasak, kita akan sama-sama menikmati juadah yang disediakan. Kalau tidak silap saya, menunya ialah nasi putih, daging masak kurma, sup tulang dan roti perancis. Secara tidak langsung, program seumpama ini akan merapatkan lagi ukhuwwah atau hubungan persaudaraan diantara pelajar dan staf FGHT.

Peserta-peserta qurban juga dibenarkan untuk mengambil 1/3 dari 1/7 daging lembu yang diqurbankan.


Pada hemat saya, program yang berbentuk sebegini elok dilaksanakan dengan lebih kerap lagi. Disamping kita menunaikan ibadah, kita juga dapat menjamu pelajar-pelajar yang mana mungkin ada diantara mereka yang sudah kehabisan duit pinjaman PTPTN dan terpaksa mengikat perut.

Pelajar-pelajar juga dapat diterap tentang ilmu penyembelihan, masak memasak, dan sebagainya. Ilmu yang tidak diajar di dalam bilik kuliah ini bakal dipraktikkan oleh pelajar apabila mereka keluar ke dunia nyata.


Saya yakin banyak lagi kebaikan yang boleh kita senaraikan. Antaranya memupuk semangat untuk berqurban bagi mereka yang belum pernah menjalani ibadah ini. Ia juga bakal menjadi contoh yang baik kepada pelajar-pelajar dan staf yang bukan Islam. Semangat bergotong royong yang kian pupus di bandar dapat diterapkan kembali, dan banyak lagi.

Pengorbanan yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim AS terhadap anaknya Nabi Ismail AS menggambarkan bahawa Islam ini bukanlah agama Nabi Muhammad SAW tetapi agama Allah sejak dari zaman Nabi Adam AS lagi.


Suasana ini juga dapat menghilangkan rasa 'tension' atau 'stress' yang kian dihadapi oleh staf akademik yang mana mereka seringkali disarankan supaya mencapai KPI (Key Performance Index) yang ditetapkan.

Secara keseluruhannya, saya amat mengalu-alukan kesediaan BKFGHT untuk melaksanakan proram ini dan diharapkan pada masa hadapan banyak lagi program yang menjalin gabungkan staf dan pelajar dapat dilaksanakan!

No comments:

Post a Comment