Saturday, May 4, 2013

Mari Kita Keluar Mengundi...

Esok, 5 Mei 2013 merupakan hari yang bersejarah buat kita. Kita semua keluar mengundi! Pilihlah parti mana yang anda suka. Itu adalah hak anda...

Saya juga akan keluar mengundi. Walaupun undi kita adalah rahsia tetapi biarlah saya umumkan calon pilihan saya. Saya akan mengundi calon Pakatan Rakyat!

Saya bukan menentang kerajaan tetapi saya memilih PR kerana menjalankan tanggungjawab sebagai seorang warganegara yang bebas untuk memilih parti yang saya rasa boleh menjalankan tanggungjawab dengan lebih baik, lebih adil, lebih sempurna, lebih bersih, dan lebih cekap.

Saya takut jika pilihan saya tidak tepat maka anak cucu saya akan menanggung musibahnya nanti.

Peluang belajar hingga ke menara gading dengan percuma merupakan tarikan utama saya untuk mengundi calon PR. Saya ingin melihat semua warganegara kita mempunyai peluang untuk belajar tanpa mengira mereka miskin mahupun kaya...

Saya dimaklumkan oleh mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bahawa beliau berjaya meningkatkan pendapatan negeri Selangor dari RM500 juta (yang diwarisi dari Dato' Seri Dr Khir Toyo) kepada RM2,600 juta. Apa maknanya? Maknanya ialah kerajaan di bawah pentadbiran PR lebih cekap!

Tan Sri Khalid juga memaklumkan bahawa beliau berbelanja sebanyak RM700 juta untuk rakyat Selangor berbanding Dato' Seri Khir sebanyak RM250 juta sepanjang 2004 hingga 2008. Siapa yang lebih prihatin kepada rakyat? Jawapannya sudah pasti Pakatan Rakyat!


Saya bukanlah ingin mempengaruhi anda dan tiada niatpun untuk berbuat demikian. Saya tahu dan pasti anda juga bijak membuat pilihan!

Jadi, esok keluarlah mengundi. Semoga kita semua hidup aman damai walaupun berbeza ideologi. Tiada salahnya kita berbeza pendapat. Kita semua sudah matang dan bijak memilih. Tunaikan hak dan tanggungjawab anda!

Cuma harapan saya ialah supaya kerajaan yang lebih baik akan terbentuk selepas PRU13 nanti, insyaAllah!

Ya Allah, Engkau menangilah parti yang lebih baik dan yang lebih dekat dengan tuntutan agamaMu, Amin!

No comments:

Post a Comment