Tuesday, August 3, 2010

Allah Tidak Membebankan Kita...


Marilah kita sama-sama memperbanyakkan amal di bulan Ramadhan yang mulia nanti. Ilmu yang banyak tetapi tiada amalannya maka tiadalah gunanya ilmu itu... Kita hayati tadabbur kita dan cuba mengaplikasikan kepada diri kita, jauh sekali kita hanya aplikasikan kepada orang lain. Jika demikian jadinya, maka kita akan lihat diri kita baik sentiasa dan orang lain buruk sentiasa.

Jauhilah dari membicarakan perkara yang tidak bermanfaat, apatah lagi perkara yang lara! Banyakkan berzikir, berderma, solat sunat, dan membantu orang lain berbuka puasa.

Sayugia diingatkan, pahala ibadah sunat diberi ganjaran pahala ibadah wajib, manakala pahala ibadah wajib digandakan sebanyak 70 kali. Jualan murah Allah datang hanya setahun sekali, maka janganlah kita mensia-siakannya...

Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hati kamu atau kamu menyembunyikannya, nescaya Allah akan menghitung dan menyatakannya kepada kamu. Kemudian Dia mengampunkan bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan menyeksa sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya). Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. (284)

Rasulullah telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya dan juga orang-orang yang beriman; semuanya beriman kepada Allah dan Malaikat-malaikatNya dan Kitab-kitabNya dan Rasul-rasulNya. (Mereka berkata:) Kami tidak membezakan antara seorang dengan yang lain Rasul-rasulnya. Mereka berkata lagi: Kami dengar dan kami taat (kami pohonkan) keampunanMu wahai Tuhan kami dan kepadaMu jualah tempat kembali. (285)

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (286; Al-Baqarah)

No comments:

Post a Comment